Idrottscoaching

Att prestera....

Jag är intresserad av vad som får människor att prestera bra – och vad som gör att de inte presterar bra, fast de skulle kunna. Ibland lyckas man och ibland misslyckas man, trots att man vet att man skulle kunna bättre.

Just du som läser detta kanske har blivit kallad ”talang”? Men vad innebär det att vara en ”talang”?
För mig är det så att man har en talang – man är inte en talang.
Den talang man har ökar inte, om man inte själv arbetar väldigt hårt för att utveckla den.

Det är den som vill mest och är mest noga i sitt utvecklingsjobb som har störst möjlighet att komma dit den personen vill. Den som vill utvecklas behöver ta ansvar för sin egen utveckling. En tränare kan motivera och leda träningen - men inte göra den!

Ofta lägger idrottare oerhört mycket tid på att träna sej i att bli starka, skickliga och få bra teknik. Ändå är det inte alltid det räcker för att prestera så bra som man vet att man kan. Det räcker inte att träna sin kropp till att prestera för det är inte bara den som avgör hur det kommer att gå.

Hjärnan styr väldigt mycket, både genom tankar man tänker och genom olika sätt som man inte ens märker.
Den tid som ägnas åt att träna hur man tänker tror jag inte är alls lika stor som tiden som läggs på att träna kroppen.

Ofta talar man till sej själv. "Möt bollen" "Spring fortare"
"Så dåligt!" " Varför tog jag inte den?"
Men vem är den som talar, och vem är den som tar emot? Timothy Gallwey (känd för många och kloka tankar inom området prestation) uttrycker det som att vi har 2 "Jag". "Jag 1" ger hela tiden instruktionerna och dömer, medan "Jag 2" försöker utföra dem. Nyckeln till prestation ligger förhållandet mellan de två "jagen".

Vem skulle klara av att ha en tränare eller coach som hela tiden pratar, fördömer och diskuterar på samma vis som "Jag 1" gör?

Inte konstigt om "Jag två" (som ofta blir kritiserad av "Jag 1") får svårt att utföra det som är tänkt!
"Jag 2" som innefattar den undermedvetna förståelsen - både hör, ser och lagrar precis allt!

Ofta glömmer man också bort att njuta - funderingar på prestation tar bort glädjen!

Så här ser jag på det..

Du måste komma ihåg, att den enda du kan påverka är dej själv. Det går aldrig att ändra någon annan, och du måste lära dej att gå din egen väg!

Mycket av det som händer dej beror på den attityd du väljer. Den kommer att avgöra med vilken kvalitet du kommer att prestera. Har du bestämt dej för att allt kommer att gå åt skogen så blir det förmodligen så!

Har du lärt dej att styra dina tankar och leda dem in på ett positivt håll, blir de flesta problem ganska enkla att tackla!

Du måste också komma ihåg, att du alltid väljer vad du tänker! Då och då behöver du lyssna till sina egna tankar. Vad är det egentligen för tankar som styr mej?

För att prestera maximalt måste man älska striden mer än resultatet. Att våga kämpa sitt allra hårdaste gör att man kan gå nöjd av planen. Misslyckas man sen med lite passningar så spelar det ingen roll! Det viktigaste är att gå ut och våga ge allt!

Det gäller att försöka se lite realistiskt på vad man kan arbeta med för att utvecklas mer. Men aldrig kritisera sej själv för att man varit dålig! Bara tänka ”vad lärde jag mej idag?” ” Vad jobbar jag vidare med?”

 

 

 

Vill du läsa om IUP:n
- den individuella utvecklingsplanen -
som är skapad utifrån forskning som ligger bakom skolans
IUP? Klicka här!

David Allsvenskan

David Allsvenskan 2008

Viktor landslag 2008

Viktor Landslag 2008

Rasmus EM

Rasmus EM-kval 2007
       
Copyright ELM coaching 2008